advertentie

woensdag 28 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 49

Wist je dat aardbeiplanten voordat ze naar de aardbeientelers gaan, goedgekeurd moeten zijn door de Naktuinbouw? Deze naam staat voor Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw. Aardbeiplanten zijn nogal gevoelig voor ziekten en aantastingen. Niet alleen mensen en vogels, maar ook vele schimmelsoorten, insecten en virussen hebben het gemunt op aardbeien. Voor aardbeientelers is het uitermate belangrijk om met schoon plantmateriaal te kunnen starten. Dat scheelt een hoop ergernis vanwege tegenvallende teeltresultaten.

Nog belangrijker is dat wanneer je met schoon, ziektevrij plantmateriaal kunt starten, dat je dan met een beperkte hoeveelheid plaag- en ziektebestrijdingsingrepen de teelt tot een goed einde kunt brengen. Schoon teeltmateriaal werpt zijn vruchten af doordat tijdens de teelt van die lekkere aardbeien het milieu wordt ontzien. Daarnaast zit ook niemand te wachten op al dat gespuit over de hoofden van zomerkoninkjes. Helaas valt er niet altijd aan te ontkomen, omdat het evenwicht in de natuur er nou niet altijd tijdig is. Van de aardbeien wordt evenwel verwacht dat ze ongeschonden en triomfantelijk in een doosje liggen. Daar wringt de schoen dus wel eens..... Ik weet het, als je voor jezelf een aardbeitje teelt vind je een lelijk plekje niet zo erg. Koop je de aardbeien in de winkel, dan laat je de lelijke exemplaren liggen.

Veel ziekten en plagen worden tegenwoordig met natuurlijke vijanden aangepakt, waar ik eerder over schreef.  De plantenkweker is uiteraard zelf heel goed op zijn qui-vive, want afkeuring van plantmateriaal loopt nogal in de papieren en kan je in sommige gevallen de kop kosten. Een keurmeester van de Naktuinbouw is daarnaast regelmatig in de plantenopkweekvelden te vinden.

Gewapend met een hak of schoffel, een mes en een loep loopt hij door het veld en geeft zijn ogen goed de kost. De wortels van de plant kunnen zich nog zó goed verstoppen in de grond, maar ook zij ontkomen niet aan een grondige inspectie. Ziet de keurmeester iets verdachts of afwijkends aan een plant, dan gaat de bijl er rücksichtslos in.

Welkom op de Aardbeienacademie

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Jan,

Waar heeft de aardbeien plant op het plaatje last van?

Met vriendelijke groet,
Sam