advertentie

zondag 4 december 2011

Weekblog week 48 - 2011 (27 nov t/m 3 dec)


Aan elke van de honderden potten Aardbeienlekkers die we per kerstpakket verkopen hangen we zo'n kaartje.


Hij mag nu eindelijk plaats maken voor Elio di Rupo, maar dit is toch echt Yves Leterme met mijn doos aardbeien in zijn hand.


Alweer een publicatie waarin ik een plaatsje verworven heb. Het boekje 'Van Eigen Bodem', met veel recepten van bijzondere producten. Het zou best kunnen dat het boekje binnenkort ook verkrijgbaar is in de Campuswinkel van de Aardbeienacademie

Dit Aardbeienlekkers van onze eigen aardbeien bieden we nu aan in de Campuswinkel van de Aardbeienacademie, net als allerlei lekkere en spannende combinaties met aardbeien


Natuurlijk ontbreken de roestvrijstalen aardbeienboompjes ook niet in de Campuswinkel. Tip: een omgekeerde met water gevulde kerstbal en daarin een roosje, past er ook perfect op. Is serieus een sieraad op tafel


Rond Sinterklaas proberen we altijd de grootste berg aardbeiplanten in de vriescel te hebben staan. Het kan in deze tijd immers vriezen of dooien en voor je het weet ben je dan een paar maanden verder gesukkeld. Onze berg aardbeienplanten is inmiddels al niet meer zo groot als vroeger, dus die zorg is hier ook wat minder groot. Op wat grote potten met ervaren planten na zit alles al lekker knus in een kist, net onder het vriespunt. Ervaren planten noem ik de planten waarvan we dit jaar al een keer aardbeien geplukt hebben. Op de doordragende rassen na mogen ze hun kunstje nog een keer vertonen. Doordragers plant ik liever in het voorjaar weer opnieuw. Een tweede oogst van doordragers levert een grote kans op kleine vruchtjes op en daar zit ik niet op te wachten. Kleintjes zijn doorgaans ook absoluut niet lekkerder dan grote exemplaren.

Enkele dagen geleden hebben we de Campuswinkel van de Aardbeienacademie geopend. De abonnees van de Nieuwsbrief waren er als eerste van op de hoogte en een aantal van hen wist de virtuele winkeldeur al snel te vinden. Behalve de tien rassen aardbeiplanten die we nu in het assortiment hebben, staan er ook een heel rijtje aardbeienjams in de etalage. Al sinds we een deel van onze eigen aardbeien verwerken tot Aardbeienlekkers is het bijna ondoenlijk geweest om de mensen die er interesse in hadden te voorzien van dit lekkers. De marge die winkeliers vragen maakte deze producten veel te duur en voor mij bleef er te weinig marge over. Daar had niemand dus wat aan. Nu met de online winkel is dat probleem opgelost. Gelukkig, want de reacties op onze aardbeienjam zijn altijd geweldig, al zeg ik het zelf. Plantmateriaal van verschillende doordragende rassen voeg ik trouwens pas in het voorjaar toe aan de assortimentslijst.

Ik had er nog nooit van gehoord, maar er is dus echt een heuse competitie van eetwoorden die het beste het tijdsbeeld van nu weergeven. Er zijn dit jaar twaalf in 2011 geïntroduceerde eetwoorden in de race en grappig vond ik dat ook het woord Aardbeienacademie werd genomineerd. Het initiatief heet Foodlingo 2011 en tot en met 8 december kun je daar een stem uitbrengen. Vind je een ander eetwoord beter, stem daar dan gerust op. Persoonlijk vind ik 'sluipsuiker' en 'bonenestafette' wel leuk. Tsja, wat is het tijdgeestgehalte van Aardbeienacademie dan? Eén ding is zeker, steeds meer mensen zijn het beu dat ze de beste en de lekkerste producten niet kunnen kopen in de winkel. De inkopers van supermarkten en inkoopcombinaties bepalen wat er in het winkelschap komt. Ook al zeggen zij zelf van niet omdat de consument niet om andere producten vraagt.

Nee, natuurlijk vraagt de consument er niet om als die niet weet dat er een alternatief is en dat georganiseerde consumentenkracht het inkoopbeleid kan veranderen. De Aardbeienacademie zorgt er in ieder geval voor dat mensen ervaren dat de ene aardbei de andere niet is en dat er wel degelijk iets te kiezen zou kunnen zijn. Hoe meer mensen gaan ervaren dat er wat te kiezen is, hoe minder ze zullen gaan pikken dat ze in de supermarkt met een kluitje het riet in worden gestuurd. Behalve dat, is het zelf telen van aardbeien in gezelschap van andere studenten een leuke en sociale bezigheid doordat sociale media hen met elkaar verbindt. Nog meer tijdgeestelementen kun je halen uit het lijstje van 23 redenen om student te worden aan de Aardbeienacademie.

En zeg nou eerlijk, wat is er nóg lokaler dan op enkele meters afstand van de keukentafel je eigen aardbeien te kunnen plukken? En dan nog wat, menig Aardbeienacademie-student heeft me deze zomer laten weten dat ze gesmuld hebben van de allerlekkerste aardbei die ze ooit gegeten hebben. Dat gevoel heb ik nu ook altijd. Die prachtige Lambada, Elianny, Korona of welke aardbei dan ook die ik zelf pluk en ter plekke soldaat maak heeft toch echt niks met de doorsnee aardbei in een doorsnee doosje. Er zijn mensen die het een orgasme van de smaakpapillen noemen.....

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!

Geen opmerkingen: